Kerk in India steunt boerenprotest tegen landbouwhervorming

Gepubliceerd op vrijdag 15 januari 2021 – 9:22 2 minuten leestijdAfdrukken Het Indiase Hooggerechtshof heeft de omstreden landbouwhervorming dinsdag opgeschort.

In New Delhi en vele andere Indiase steden wordt al sinds half november door boeren geprotesteerd tegen de geplande landbouwhervormingen van de regering. De demonstranten krijgen nu ook steun van de leiding van de katholieke Kerk. Bisschop Alex Vadakumthala waarschuwt ervoor dat India en zijn bodemrijkdommen door de nationale regering worden verkwanseld aan multinationale ondernemingen. Hij vestigt de aandacht op de levensbelangrijke rol van boeren in de samenleving. 58 procent van de Indiase bevolking is afhankelijk van arbeid op het land. 85 procent van de kleine boeren bezit minder dan 5 hectare land. Maar de regering lijkt dat uit het oog verloren te zijn.

Strijd op leven en dood

Duizenden Indiase boeren kamperen al bijna twee maanden in de bittere koude. Volgens de Indiase katholieke Kerk zijn er bij dat protest ook al meer dan 50 boeren van kou gestorven. Verschillende demonstranten bestempelen die strijd als een strijd om leven en dood. Bisschop Vadakumthala: Het is triest dat de regering dit protest negeert, terwijl op een obscene manier steun wordt gegeven aan een wet die de rijken rijker en de armen armer maakt.

Positie boeren uitgehold

Het Hooggerechtshofheeft de wet van september over de landbouwhervorming eerder van de week echter voorlopig opgeschort. Men probeert ook een dialoog tot stand te brengen tussen de regering en de vakbonden. Na acht mislukte gesprekken geeft dat volgens de bisschop toch hoop op de herziening van een aantal controversiële beslissingen. Het gaat onder meer over bepalingen inzake een grootschalige liberalisering van de landbouwmarkt of de schrapping van de minimumprijzen.

Critici waarschuwen ervoor dat de maatregelen zelfs de voedselzekerheid in gevaar dreigen te brengen.

Door de wijziging kunnen boeren hun landbouwproducten ook niet langer tegen een vaste prijs verkopen aan door de overheid georganiseerde opslagplaatsen. Bovendien krijgen grote bedrijven een machtspositie waardoor zij de landbouwprijzen kunnen drukken en het inkomen van boeren in gevaar brengen. Tegelijk wordt de onderhandelingspositie van de boeren om billijke prijzen af te dwingen ondermijnd.  

Bron: Asianews

Source: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/kerk-india-steunt-boerenprotest-tegen-landbouwhervorming

  • 758