Ινδία: Συνελήφθη ακτιβίστρια – Ηγέτιδα του ινδικού παραρτήματος της ομάδας Τούνμπεργκ

Η Ράβι συνελήφθη καθώς θεωρείται υπεύθυνη για διακίνηση «οδηγού» στήριξης των απεργών αγροτών

Ινδία: Συνελήφθη ακτιβίστρια - Ηγέτιδα του ινδικού παραρτήματος της ομάδας Τούνμπεργκ
Ινδία: Συνελήφθη ακτιβίστρια -ηγέτιδα του ινδικού παραρτήματος της ομάδας Τούνμπεργκ (Twitter)

Ινδοί πολιτικοί και ακτιβιστές καταδίκασαν τη Δευτέρα τη σύλληψη μιας 22χρονης ακτιβίστριας, που κατηγορείται ότι βοήθησε να επεξεργαστεί και να διανείμει ένα έγγραφο της Γκρέτα Τούνμπεργκ για τις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Η αστυνομία μετέφερε την Ντίσα Ράβι στην πρωτεύουσα από το σπίτι της στη νότια πόλη Μπανγκαλόρ, προκειμένου να την ανακρίνει σχετικά με την κατηγορία ότι διέδωσε το έγγραφο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στα περίχωρα του Δελχί.

Πηγή της αστυνομίας του Δελχί δήλωσε ότι η Ράβι συνελήφθη με την κατηγορία ότι μοιράστηκε έναν «οδηγό» που είχε αναρτήσει η Τούνμπεργκ,  που έδινε οδηγίες στήριξης και βοήθειας των απεργών αγροτών. Εάν αποδειχθεί ένοχη, η κατηγορία φέρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Την Κυριακή δικαστήριο διέταξε την κράτηση της Ράβι για πέντε ημέρες, προκαλώντας οργή στα κοινωνικά μέσα αλλά και στις τάξεις των αγροτικών συνδικάτων.

«Η σύλληψη της Ντίσα Ράβι είναι η τελευταία κλιμάκωση της επιχείρησης καταστολής στην Ινδία για την ελεύθερη έκφραση και την πολιτική διαφωνία, καθώς επιδιώκει να καταπνίξει τις μαζικές διαμαρτυρίες των αγροτών», δήλωσε ο Σάσι Τάουρορ, βουλευτής του κόμματος του αντιπολιτευόμενου Κογκρέσου.

Is this ideology the only reason for my arrest ?? pic.twitter.com/0cZBcjmJp4— Disha Ravi (@Disha__Ravi) February 14, 2021

Η Bhavreen Kandhari, μέλος του κινήματος της Τούνμπεργκ στην Ινδία, δήλωσε ότι περιμένει απόλυτη σαφήνεια από την κυβέρνηση και την αστυνομία πριν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

«Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βάση της ποινικής υπόθεσης», δήλωσε η 45χρονη Kandhari, ακτιβίστρια για το περιβάλλον.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα, δήλωσε ότι η αστυνομία του Δελχί «βρήκε συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία» εναντίον της Ράβι πριν από τη σύλληψή της.

«Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε αν χρησιμοποιείται από οργανώσεις που χρηματοδοτούν τη μαχητικότητα, τις κοινωνικές αναταραχές και τις αυτονομιστικές δραστηριότητες», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η αστυνομία ανακρίνει και άλλους στο κίνημα.

Ακτιβιστές έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ινδία ενάντια στην κράτηση της Ράβι ενώ το hashtag #IndiabeingSilently έχει γίνει δημοφιλές στο Twitter.

Η Ράβι είναι ηγέτιδα του ινδικού βραχίονα του κινήματος των Παρασκευών για το Μέλλον της Τούνμπεργκ.  

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στις αγροτικές μεταρρυθμίσεις έχουν προσελκύσει διεθνή υποστήριξη, με την ποπ σταρ Ριάνα και την Μίνα Χάρις, ανιψιά της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, να τραβούν την προσοχή.

Η Ινδία, η οποία αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις της αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των παλαιών αγορών προϊόντων, κατηγορεί τα κεκτημένα συμφέροντα και τους ξένους, ότι παραπλανούν τους αγρότες.

Source: Ινδία: Συνελήφθη ακτιβίστρια – Ηγέτιδα του ινδικού παραρτήματος της ομάδας Τούνμπεργκ | LiFO

  • 863