Ινδία / Βίαιες συγκρούσεις αγροτών με την αστυνομία

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τη γεωργική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και κατηγορούν την αστυνομία για άσκοπη βία εναντίον τους

Οι αγρότες που διαμαρτύρονταν για τη αγροτική μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση έσπασαν τα οδοφράγματα που είχε στήσει από νωρίς η αστυνομία στην πρωτεύουσα της χώρας το Δελχί. Εισήλθαν στο ιστορικό Κόκκινο Φρούριο στο Δελχί με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, που επισκίασαν τους εορτασμούς της Ημέρας Δημοκρατίας της χώρας.

Η αστυνομία χτύπησε διαδηλωτές με μπαστούνια και έριξε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσει την συγκέντρωση των χιλιάδων αγροτών που διαδήλωναν με τα τρακτέρ  και τα άλογα τους. Ένας διαδηλωτής επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε στις συγκρούσεις ενώ δεκάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Στο ιστορικό Κόκκινο Φρούριο, που χτίστηκε πριν από 400 χρόνια, οι διαδηλωτές ύψωσαν τα λάβαρα του κινήματός τους εκεί όπου συνήθως κυματίζει η ινδική σημαία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκλείσει πολλούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ ένοπλοι στρατιώτες περιπολούσαν στους σταθμούς του μετρό. Τα μέτρα ασφαλείας, τα μεγαλύτερα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τους αγρότες να φτάσουν στο κέντρο και να διαταράξουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν κανονικά.

Ο νέος νόμος που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπει  χαλάρωση των κανόνων σχετική με τις τιμές των προϊόντων, την πώλησή τους και την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι προστάτευαν τους αγρότες και το εισόδημά τους. Επίσης προβλέπει την πώληση των αγροτικών προϊόντων κατευθείαν από τον παραγωγό στον έμπορο και τις επιχειρήσεις και τα σουπερμάρκετ, χωρίς να υπάρχει όριο ελάχιστης τιμής.

Οι αγρότες φοβούνται ότι έτσι θα χάσουν και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημά τους, θα γίνουν έρμαιο των εμπόρων και δεν θα έχουν καμία επιλογή ή στήριξη. Αν δεν είναι ικανοποιημένοι από την τιμή που τους προσφέρουν οι έμποροι και οι βιομηχανίες δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις κρατικά ελεγχόμενες αγορές (μάντις) και να διαθέσουν εκεί τα προϊόντα τους, περιορίζοντας τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης που έχουν τώρα.

Διαδηλώσεις, μικρότερης έκτασης, έγιναν επίσης στο Μουμπάι, την Μπανγκαόρ και το κρατίδιο Χαριάνα.

Οι επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας κατηγορούν τις αρχές για τη βία εναντίον των αγροτών, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία τους προκάλεσε. «Όταν επιτίθεσαι σε μια ειρηνική διαδήλωση, τότε οι δυσκολίες για την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν», είπε ο συνδικαλιστής Καουαλπρέτ Σινγκ Πάνου, ανακοινώνοντας ότι την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει και νέα διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο, την ώρα που η κυβέρνηση θα παρουσιάζει τον προϋπολογισμό.

Ο Σάτναμ Σινγκ Πάνου, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες επιτροπές των αγροτών, προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές έχουν αρκετά τρόφιμα για να πολιορκήσουν το Δελχί επί έναν χρόνο, αν χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί τους.

Source: Ινδία / Βίαιες συγκρούσεις αγροτών με την αστυνομία | Αυγή (avgi.gr)

  • 1,338