India: Boeren bereid te praten met overheid

27 Dec, 10:40foto

Een blik op een drukke snelweg terwijl boeren protesteren tegen nieuwe landbouwwetten aan een staatsgrens in Shahjahanpur in de deelstaat Rajasthan. (Foto: Reuters)

Leiders van Indiase boerenvakbonden zijn overeengekomen om dinsdag de federale ministers te ontmoeten, waardoor mogelijk de weg wordt geëffend voor de zevende gespreksronde met de regering. Tot nu toe is het de regering niet gelukt de telers ervan te overtuigen dat de drie nieuwe landbouwwetten hun levensonderhoud niet bedreigen.

Bezorgd over de 24-uurs protesten van boeren in de buitenwijken van New Delhi, had de regering van premier Narendra Modi donderdag protestleiders uitgenodigd voor verdere besprekingen.

Boerenvakbonden staan ​​er nog steeds op dat ze willen dat de wetten worden ingetrokken, zei een coalitie van vakbonden, Samyukta Kisan Morcha, zaterdag in een brief aan het ministerie van Landbouw. “We hebben besloten om in gesprek te gaan en doen een voorstel. Ons voorstel is dat de besprekingen tussen vertegenwoordigers van boeren en de centrale overheid op 29 december om 11.00 uur plaatsvinden”, aldus Yogendra Yadav van de organisatie Swaraj India.

Bij het voorlezen van de brief aan de regering zei Yadav dat het eerste punt op de agenda van de vergadering de intrekking van de drie wetten, die in september van kracht werden, zou moeten zijn.

De regering zegt dat de wetten boeren ervan zullen weerhouden hun producten alleen op gereguleerde groothandelsmarkten te moeten verkopen. Het stelt dat boeren zullen winnen als grote handelaren, detailhandelaren en voedselverwerkers rechtstreeks bij producenten kunnen kopen, waarbij ze verouderde groothandelsmarkten omzeilen.

Maar tienduizenden boeren kamperen op nationale snelwegen en eisen dat de regering de wetten intrekt waarvan ze vrezen dat ze uiteindelijk de gereguleerde markten zullen ontmantelen en de regering zullen stoppen met het kopen van rijst en tarwe tegen gegarandeerde prijzen.

De leiders van de boeren zouden zich tijdens de vergadering van dinsdag ook verzetten tegen plannen om zware straffen op te leggen voor het verbranden van gewasstoppels, een belangrijke bron van luchtvervuiling, aldus de brief van de boeren, die is gezien door persbureau Reuters.

Modi heeft de protesten van de boeren afgewezen als ingegeven door zijn politieke tegenstanders, terwijl de belangrijkste partijleider van het oppositiecongres Rahul Gandhi de premier ervan beschuldigde wetten in te voeren om een ​​paar zakenmensen te helpen.

Lokale media meldden zaterdag dat de door Modi’s Bharatiya Janata-partij (BJP) geleide Nationale Democratische Alliantie (NDA) een van zijn bondgenoten verloor, de Rashtriya Loktantrik-partij, toen de partijvoorzitter zich bij de boeren voegde in het aanhoudende protest.

Darshan Pal, een andere boerenleider, zei dat de protesterende boeren woensdag een “tractormars” zullen houden vanaf de Singhu-grens aan de rand van de hoofdstad New Delhi. “Het nieuwe jaar komt eraan. We nodigen de mensen van Delhi en de aangrenzende gebieden uit om op 1 januari 2021 hun nieuwe jaar te komen vieren en bij ons te eten,” zei hij.

De Singhu-grens is de noordelijke ingang van New Delhi vanuit de deelstaat Haryana en is momenteel gevuld met tienduizenden boeren.

Source: https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/62264

  • 1,338