India: boeren botsen met de politie

27/11/20 10:48 Deel

Duizenden boeren in India die hebben geprotesteerd tegen een reeks nieuwe wetten waarvan ze zeggen dat ze de winst zullen verminderen en grote bedrijven ten goede zullen komen, zijn in oproeruitrusting in botsing gekomen met de politie die vrijdag een bijeenkomst bestormde en honderden demonstranten per vrachtwagen verwijderde.

De politie in de naburige staat Haryana in New Delhi gebruikte traangas en waterkanonnen om drommen boeren te verspreiden die te voet, per bus en tractor probeerden de Indiase hoofdstad te bereiken, meldde NDTV.

Televisiebeelden toonden kolommen met rook en stenen die naar de politie werden gegooid terwijl duizenden demonstranten marcheerden, wegversperringen opzij zetten, met vlaggen en stokken zwaaiend.

Op een gegeven moment sloegen de boeren wraak door met stenen te gooien.

De grenzen van de Indiase hoofdstad zijn verzegeld en de metrodiensten in sommige gebieden werken niet meer, terwijl de politie aankondigde dat de marsen niet zijn toegestaan ​​vanwege de pandemie van het nieuwe coronavirus.

Delhi Metro kondigde ook in een Twitter-bericht aan dat de exploitatie van de voorstedelijke trein in New Delhi was opgeschort, in een poging te voorkomen dat de demonstranten aan boord van de treinen zouden gaan.

“Hoewel de politie ons met geweld probeerde te stoppen, met wegversperringen en waterpompen, hebben we besloten onze mars voort te zetten om ervoor te zorgen dat de regering de stemmen van miljoenen boeren hoort”, zei een van de protesterende boeren. Sukrabal Diana.

‘Waarom moet worden voorkomen dat boeren Delhi bereiken?’ “Ze zijn Indiase staatsburgers en hebben het recht om vreedzaam te demonstreren”, zegt Avik Saha, een ambtenaar op een forum van boerenorganisaties.

“We protesteerden in onze gebieden, maar de centrale regering lette niet op en daarom besloten we onze protesten naar Delhi te verplaatsen”, zei Tarcit Uppal, een andere boer die protesteerde.

Gisteren riepen boerenverenigingen uit vijf staten op tot een mars naar New Delhi om te protesteren tegen de nieuwe wetgeving.

Volgens nieuwe wetten die in september van kracht werden en die premier Narendra Modi beschreef als een mijlpaal voor de landbouw, zijn boeren vrij om hun producten overal te verkopen, inclusief grote bedrijven, in plaats van door de overheid gereguleerde groothandelsmarkten, waar boeren krijgen gegarandeerd een minimale aanvoerprijs.

Veel boerenorganisaties verzetten zich tegen de nieuwe wetgeving en protesteren dat deze kleine producenten hun onderhandelingspositie zal ontnemen. Ze vrezen ook dat de regering uiteindelijk de steun voor tarwe- en rijstprijzen zal intrekken.

De regering merkt op dat ze niet in haar plannen zit om de groothandelsmarkten te elimineren.

De nieuwe wetgeving heeft tot doel de enorme landbouwsector van het land efficiënter te maken door boeren vrij te maken die rechtstreeks aan grote winkelketens zoals Walmart willen verkopen.

Landbouw is goed voor ongeveer 15% van de Indiase economie en is een belangrijke bron van inkomsten voor ongeveer 58% van de bevolking van het land.

Boeren in sommige delen van India kampen de afgelopen jaren met een crisis als gevolg van overstromingen, slechte oogsten en opeenstapeling van schulden. Alleen al in 2019 pleegden 10.281 boeren en landarbeiders zelfmoord, volgens cijfers van de regering.

Source: https://www.athina984.gr/nl/2020/11/27/india-symplokes-agroton-me-tin-astynomia/

  • 1,338