Tienduizenden arme boeren in India lopen protestmars

Tienduizenden arme boeren in India zijn begonnen aan een 350 kilometer lange protestmars richting de hoofdstad New Delhi. Ze zijn boos omdat hun land steeds vaker wordt ingepikt door de overheid en omdat ze totaal niet meeprofiteren van de economische ontwikkeling in het land. 3 oktober 2012, 12:21

Sikh boeren kwamen al eerder bijeen voor een protest.Beeld EPA

De stoet, waarbij ook ‘onaanraakbaren’ uit de laagste kaste en vissers zich hebben aangesloten, vertrok uit de centrale stad Gwalior en hoopt binnen een kleine maand New Delhi te bereiken. De verwachting is dat dan inmiddels 100.000 mensen meelopen, zo liet de organiserende activistische groep Ekta Parishad (Eenheids Forum) weten.

‘Wij eisen dat agrarisch land alleen voor landbouw wordt gebruikt en dat er een nationale landhervorming komt’, zei woordvoerder Aneesh Thillenkari. De staat confisqueert steeds vaker hele stukken land ten faveure van grote bedrijven of om speciale economische zones in te richten.

Platteland
Bijna driekwart van de Indiƫrs woont op het platteland, van wie velen in bittere armoede. Vijf jaar geleden werd een vergelijkbare mars gehouden. Onderweg stierven toen 11 mensen.

Vijf jaar geleden werd een vergelijkbare mars gehouden. Onderweg stierven toen 11 mensen.

Source: https://www.parool.nl/nieuws/tienduizenden-arme-boeren-in-india-lopen-protestmars~be6697e6/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  • 1,110