Indiase boeren bestormen het Rode Fort in de hoofdstad Delhi, net na grote parade voor de nationale feestdag

In India zijn tienduizenden boeren met tractoren de hoofdstad New Delhi binnengereden. Ze hebben er het befaamde Rode Fort bestormd en er hun vlaggen gehesen. Ook elders is het tot rellen gekomen. Vandaag is het nationale feestdag in India en dan vindt er normaal gezien een grote parade met duizenden militairen plaats. Premier Narendra Modi moet officieel de vlag hijsen boven het Rode Fort, maar het is niet duidelijk of dat nu nog kan.

Al maanden protesteren duizenden boeren en hun families in en nabij Delhi uit onvrede met enkele nieuwe wetten van de regering waarvan ze denken dat die hun inkomen op de helling zullen zetten. 

Vandaag heeft dat protest een nieuw hoogtepunt bereikt. Vanmorgen kon de -zij het door de coronacrisis afgeslankte- nationale militaire parade in Delhi nog wel plaatsvinden, maar daarna trokken kolonnes van tienduizenden boeren met tractoren vanuit verschillende richtingen het hoofdstedelijk gewest binnen. Dat was toegelaten na een akkoord met de lokale overheid, maar al snel liep de situatie uit de hand.

Duizenden boeren vlak voor een van de poorten van het Rode Fort in Delhi.

Honderden boeren hebben het bekende Rode Fort in Delhi bestormd en er hun vlaggen en die van de sikh-religie gehesen op de koepels en op de poorten. Veel van het boerenprotest wordt geleid door sikhs. De politie heeft daarna de boeren kunnen wegjagen uit het fort. Ook elders in de stad is het tot incidenten gekomen met de politie en werden politiewegblokkades doorbroken door tractoren. Volgens de boeren is een van hen doodgeschoten door de politie, maar die ontkent dat. De politie heeft wel de bewaking verscherpt aan het parlementsgebouw en de residenties van de president en de belangrijkste regeringsgebouwen.

De leiders van de boeren roepen op om geen geweld te gebruiken. Ook oppositieleider Rahul Gandhi, topman van de Congrespartij, vraagt om te stoppen met geweld. Gandhi eist wel dat de omstreden landbouwwetten van de regering-Modi worden ingetrokken.

Kamelenkorpsen zijn elk jaar aanwezig op de grote parade voor Republic Day in Delhi.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

  • 1,338