Hindistan’da çiftçiler liberal tarım yasalarına karşı protestolarını sürdürüyor

0
(0)

Hindistan’da Narendra Modi hükümetinin karar aldığı tartışmalı tarım yasalarının geri çekilmesi için protesto eden çiftçiler, Delhi’de ki tarihi Kızıl Kale’ye girdi.

Hindu milliyetçisi olan Narendra Modi hükümetinin Eylül ayında kabul ettiği ve tarım sektörüne serbestleşme getirdiği iddia edilen liberal yasalar çifçiler tarafından 12 bin traktör ve kamyon ile Delhi’de protesto edildi. Narendra Modi hükümetinin tarım yasalarını aylardır karşı çıkan çiftçiler *Hindistan Komünist Partisi – CPI (M) ve Hindistan Komünist Partisi – CPI de dahil çok sayıda ilerici, devrimci, sosyalist ve komünist parti ve örgütlerin de çağrısı üzerine Cumhuriyet Bayramı’nda Delhi’nin tarihi simgesi olan Kızıl Kale’ye girdi.

Çiftçilerin Delhi’ye girmeye başlamasının ardından, bazı bölgelerde mobil servisler kesildi ve metro istasyonları kapatıldı. Yeni Delhi Emniyet Müdürlüğü, çiftçilerin 64 kilometrelik bir alanda eylem yapabileceklerini duyurmuştu. Traktör ve kamyonların başını çektiği konvoylara ve çiftçilere polis biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle polislerin kurduğu barikatları çiftçiler traktörlerle aşarak Kızıl Kale’ye doğru akın etti. Birçok kentten başkent Yeni Delhi’ye gelen 5 binden fazla çiftçinin olduğu tahmin edilirken, çıkan arbede sonrası sekiz kişinin yaralandığı ve bir kişininde öldüğü öğrenildi.

Eylül 2020’de kabul edilen yeni yasalar, devletin belirlediği taban fiyatın uygulamasının esnetilmesi yoluyla şirketlerin taban fiyata uymaksızın alım yapabilmesine olanak tanıyor. Çiftçilerin yasaya karşı olmasının bir diğer sebebi sözleşmeli çiftçiliği yani küçük çiftçilerin büyük tarım şirketlerinin sözleşmeli üreticisi hâline getirilmesini hızlandıracak değişiklikler içermesi. Yasalar, küçük ve orta ölçekteki çiftçilerin büyük şirketlere daha da bağımlı hâle gelmesinin önünü açıyor. Eylemlerde yasadan en çok etkilenecek küçük ve orta ölçekteki çiftçiler ön plana çıkyor.

Hindistan Komünist Partisi – Marksist, Hindistan Komünist Partisi – Marksist/Leninist, Devrimci Sosyalist Parti ve Bütün Hindistan İleri Bloğu 24 Ocak’ta yaptıkları ortak açıklama ile hükümetin inatçı tavrından vazgeçmesini ve kabul edilen tarım yasalarının hemen geri çekilmesini ifade ettiler. Çiftçilerin kararlılığını, birliğini ve cesaretini selamlayan açıklamada, şimdiye kadar 100’ün üzerinde çiftinin şehit düştüğünü ve protestonun günden güne güç kazanarak büyüdüğünü ifade ettiler.

HABER MERKEZI

Source: Hindistan’da çiftçiler liberal tarım yasalarına karşı protestolarını sürdürüyor – Politika Haber

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

  • 1,367